Stimați confrați,

Vă invit să participați, alături de mine, la un scurt exercițiu de imaginație. Vă propun să privim în viitor, să „ardem” etapele intermediare ale parcursului profesional individual, proiectându-ne cu ochii minții la final de carieră. Cum preferați, dragi colegi, să vă regăsiți la hotarul care separă timpul semănatului de cel al culesului roadelor activității de-o viață în profesia nobilă și grea de notar public?

Singuri?  Fiecare cu șansa, sau neșansa lui financiară – pentru că oricât de optimiști am fi, suntem, totodată, realiști și știm că viitorul este un timp probabil al omenirii și, ca orice probabilitate, nu ne oferă certitudini, ci doar scenarii și nesiguranță.

… sau împreună, așa cum am fost în toată viața noastră profesională activă, ca membri ai celui mai solidar corp al profesiilor liberale?  Uniți nu doar prin tradiția și valorile comune pe care le împărtășim ca prestatori ai unui serviciu de interes public, de importanță vitală pentru societate, ci și printr-un proiect comun, ce transcende generațiile actuale, urmărind asigurarea retragerii demne din profesie, în deplină siguranță financiară a fiecărui notar public, atunci când sosește momentul.

Fondatorii notariatului modern, printre care cu onoare mă număr, și-au pus această întrebare cu mai bine de două decenii în urmă, iar materializarea, în anul 2013, a proiectului Casei de Pensii a Notarilor Publici din România arată clar angajamentul nostru de început. Fideli dictonului „Viitorul este suma pașilor, oricât de mărunți, pe care-i facem” am construit treptat plasa de siguranță menită a ne ajuta să ne ajutăm prin noi înșine, pe baze de solidaritate și încredere. Gândit inițial ca fiind complementar sistemului public de pensii, începând cu 12 noiembrie 2016, sistemul privat de pensii și alte drepturi de asigurări sociale al notarilor publici din România a devenit unicul sistem obligatoriu pentru membrii breslei. Această realizare extraordinară este întregită de libertatea pe care fiecare dintre noi o are, aceea de rămâne, sau nu, cotizanți la sistemul public de pensii.

Asigurarea unei senectuți liniștite și decente din punct de vedere financiar a devenit, astfel, un deziderat realizabil prin participarea fiecăruia dintre noi la funcționarea sistemului. Din prima zi, ca juniori în profesia de notar public, până în ziua în care, ca seniori, alegem să ne retragem din activitate, contribuțiile noastre financiare la consolidarea sistemului privat de pensii al breslei se adună și se înmulțesc în siguranță, iar viitorul devine predictibil.

 

Dr. Viorel Dumitru Mănescu

Notar public, Președintele Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România